“Udvaros műhely”

Az elsősorban férfiakat megcélzó „Udvaros” foglalkozások célja a ház körüli munkákhoz kapcsolódó ismeretek elsajátítása, az öngondoskodás fejlesztése. A csoportfoglalkozások, az otthonok karbantartási, szerelési, apró felújítási-építési munkáinak kalákában való elvégzését (pl. kőműves és festő alapkompetenciák), a kertgondozás (kaszálás, metszés, fűnyírás) valamint az energiabiztonságot megteremtő tűzifa előállítás, biobrikettálás és ahhoz szükséges fa apríték előállításához szükséges alapkompetenciák elsajátítását célozzák, lehetőséget adva a közösségi kapcsolatok erősödésére, továbbá hosszútávon megalapozhatnak egy alternatív jövedelemforrást.

Alsómocsolád község súlyos problémája a tartós mélyszegénység, mely elsősorban az akcióterületen élő családokat érinti. A jelenség legfőbb okai – a szociális helyzeten kívül – az információktól való távolság és a kulturális izoláltság. A számos társadalmi hátrány mellett a mélyszegénység által sújtott tájak környezeti terhelése is magas. A nem megfelelő és a nem megfelelően használt tüzelőanyagok súlyos egészségkárosodást és jelentős ökológiai terhelést jelentenek (nedves fával való tüzelés, nem tüzelésre alkalmas anyagok elégetése). A problémában érintettek nem képesek a folyamat kockázatait megfelelő módon értelmezni. Pedig léteznek fenntartható és működő gyakorlatok, melyek alkalmazása energia-hatékony és környezetbarát fűtőanyag-előállítást eredményez.

A biobrikett száraz mezőgazdasági és faipari hulladékokból, azaz növényi rostokból előállított környezetbarát tüzelőanyag. A nagyipari gyártással ellentétben, egy kézi prés segítségével jóval alacsonyabb költségekkel, közösségi vagy családi szinten előállítható. Ennek a módszernek a legfőbb előnye, hogy kis befektetéssel, helyi anyagok hasznosításával és egyszerű, kézi hajtású gépekkel egy közösség saját magának előállíthatja a tüzelőjét, így munkahelyeket teremt, csökkenti a helyiek tüzelőköltségét és megkíméli az erdőket. A felhasználható anyagok palettája nagyon széles (fa apríték, papír), a helyben megtalálható forrásoknak megfelelően.

Az „Udvaros műhely” bázisát a közösségi házban, a Praktikák Házában kialakításra kerülő műhely jelenti majd.

A csoportfoglalkozások során megszerezhető kompetenciák:

  • karbantartás, szerelés 2 alkalom
  • felújítási-építési alapok 3 alkalom
  • festés-mázolás 1 alkalom
  • kertgondozás 2 alkalom
  • biztonságos tűzifa előállítás 1 alkalom
  • biobrikettálás 1 alkalom

A közös s szervezett alkalmak során megszerzett tudást a résztvevők a szociális munkások segítségével a saját igényeikhez igazodó tempóban kötettlenül újra próbálhatják, elmélyíthetik, készség szintjére emelhetik.

A falusi portáknál végzett szépítő, karbantartó munkák rendszeressé és „láthatóvá válásával” nő a résztvevők megbecsültsége a helyi közösségekben, erősödik az irántuk megnyilvánuló bizalom.

A tűzifa előállítás és biobrikettálás megteremti az érintett családok energiabiztonságát.

A programelem célcsoportja az akcióterületen élő 48 fő, elsősorban a férfiak.
A programelem gazdája Alsómocsolád Község Önkormányzata.

Az alkalmakon készült válogatott képek megtekinthetőek itt.

Reklámok