“Ez csak természetes” klub

A tevékenység célja a költséghatékony, környezettudatos magatartás szemléletével átitatott életmód kialakítása. A klubfoglalkozások a természetes, egészséges szemléletű életmód kialakítását szolgálják olyan ismeretek átadásával és a mindennapokba való beépítésükkel, mint a természetes alapú tisztító szerek megismerése, természetgyógyászat, gyógy- és fűszernövény-gyűjtés, tartósítás, környezet szépítés, szelektív hulladékgyűjtés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az iparilag fejlett országokban rohamosan nő a természetes gyógyító eljárások alkalmazása a lakosság körében. Sajnos hazánkra jellemző, hogy sokan, saját népi gyógyászati hagyományuk helyett olcsó és a legtöbb esetben hatástalan kínai, indiai, japán gyógyító eljárásokkal próbálkoznak, annak ellenére, hogy itthon a történelem során fejlett és szerteágazó, a tájegységünk éghajlatához, növény- és állatvilágához, az itt élők lelki beállítottságához közel álló gyógyító kultúra alakult ki.

Szintén problémát jelent, hogy napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a könnyen elérhető különböző kemikáliák, melyek nemcsak szervezetünkre, hanem környezetünkre is veszélyt jelentenek.

Szükség van olyan ismeretek megszerzésére, melyek felhívják a figyelmet a korunkban egyre nagyobb mértékben elterjedő kemikáliák használatának veszélyeire, a szervezetünkre és környezetünkre gyakorolt hatásaikra, elhagyásuk alternatíváira.

A program során, az akcióterületen élők nonformális oktatási módszerek elsajátítása közben ismerik meg, sajátítják el a korunk egyik legnagyobb kihívását jelentő, az egészségünk megőrzését, a betegségek megelőzését ugyanakkor környezetünk megóvását célzó, tudatos magatartásformákat. Az elméleti alapokat és gyakorlati ismereteket, tanácsokat egyaránt közvetítő „Ez csak természetes” foglalkozások lehetőséget biztosítanak arra, hogy megismertessük a célcsoport tagjaival a különböző gyógynövények felhasználási lehetőségeit; azokat az olcsó és természetes anyagokat – szódabikarbóna, ecet, mosószóda stb. –, valamint felhasználásuk módjait, amelyekből maguk is előállíthatnak házilag szappant, mosószert, fertőtlenítő szert. Így ők maguk is hozzájárulhatnak környezetünk tehermentesítéséhez, saját egészségük javításához, közelebb kerülhetnek a kiegyensúlyozott családi gazdálkodás megteremtéséhez. Ezen túl fókuszba kerül a közvetlen környezet megóvása, a lakókörnyezet szépítése a szelektív hulladékgyűjtés tudatos bevezetésével, a közösség által közösen használt területek szépítő akcióival, szemétszedéssel, illegális hulladéklerakó helyek felszámolásával, virágosítással.

  •  A szappanfőzés, szappanöntés rejtelmei 2 alkalom
  • Tisztaruhát természetesen
  • „Tavaszi szél” nagytakarítás olcsón és természetesen 2 alkalom
  • „A bőröd is tükör” természetes alapú higiénia és kozmetika
  • „Fűben-fában orvosság” 3 alkalom
  • „Legyünk válogatósak” szelektív hulladékgyűjtés szükségessége, illegális hulladéklerakó helyek környezeti hatásai

A programelem célcsoportja az akcióterületen élő 48 fő.
A programelem gazdája Alsómocsolád Község Önkormányzata.

A megtartott alkalmak válogatott képei megtekinthetőek itt.

Reklámok