A település bemutatása

Alsómocsolád község 356 fős zsáktelepülés Baranya megye északi csücskében. A megyeszékhelytől, Pécstől légvonalban mintegy 25 km-re északra a Mecsek hegység festői szépségű lankáin, az úgynevezett Hegyhát nagy földrajzi tájegységben, dombokkal körülvéve keletről és tavakkal határolva nyugatról. A község összközműves, szennyvizét saját szennyvíz tisztítómű kezeli. Távközlési és informatikai kapcsolatai korszerűek, minden igényt kielégítenek. Település- szerkezete falusias jellegű, fésűs elrendezésű, családi házas beépítettségű.

Lakói között az évszádok során megtalálhatók voltak a magyarok mellett vallonok, szlávok, németek, olaszok is. Az újkori történet legmeghatározóbb népcsoportjai a magyarok és a németek. 1930-ban 746 lakos magyar és 68 német nemzetiségűnek vallotta magát, 1970-ben 570 magyar és 43 német nemzetiségű élt a faluban. Sajnos a népesség száma az 1960-as évektől folyamatosan csökken; a fiatalok közül sokan elvándoroltak nagyobb városokba, alacsony a születések száma, ugyanakkor magas a halálozási arány.

 

További információk a település honlapján: Egy gyöngyszem Magyarországon

A pályázat célja a falu szélén található, a településtől fizikailag is elkülönülő terület és az ott élők közelítése a többi lakoshoz. Ezt segítik elő az önkormányzati ingatlanok bérbeadása és integráló programok szervezése.
Bővebb információk:
a szegregátumról
a projektről

Reklámok